Duyu Bütünleme Terapisi Nedir, Ne Değildir?

Duyu bütünleme terapisi fiziksel aktiviteleri ve oyunu, her çocuğa özel terapi hedefleri çerçevesinde, araç olarak kullanan bir yöntemdir.

Duyu bütünleme terapisinin amacı, çocuğa özel hedefler çerçevesinde doğru planlanmış ve hazırlanmış ortam ve aktivite dizini aracılığıyla duruma uygun fonksiyonel, duygusal ve sosyal cevap oluşturma potansiyelini artırmaktır.Normal gelişen çocuklarda kendiliğinden gerçekleşen bu süreç, duyu bütünleme sorunları yaşayan çocuklarda desteklenmeye ihtiyaç gösterir.

Yeni yaygınlaşmakta olan her yöntem gibi duyu bütünleme terapisinde de bilgi eksikliği ve bilinçsizce yapılan bazı uygulamalarla karşılaşmaktayız. Duyu bütünleme terapisi sadece ilgili ek eğitimleri tamamlamış, yetkin fizyoterapist ve ergoterapistler tarafından uygulanmalıdır. Özel eğitim öğretmenleri, spor öğretmenleri ve çocuk gelişimi alanında eğitim almış diğer çalışanlar tarafından uygulanması, dışarıdan benzer bir terapi yapılıyormuş gibi görünse dahi, terapiyi alan çocuk açısından sakıncalar doğurur.

Duyu bütünleme terapisinde çocuğun aktif katılımı ile “adaptif cevaba” ulaşmak esastır. Dış uyaranlardan gelen duyusal girdilerin organize edildiğini belirten, bu “doğru” seviyeye ulaşıldığında ortaya çıkan davranışlardır (Öğrenmenin başlangıcını gösterir ve fonksiyonel açıdan “uygun” davranışlardır). Pasif uyaran vermek duyu bütünleme terapisinin amaçlarına uygun olmadığı gibi çocuğa da hiçbir şekilde fayda sağlamaz, hatta zarar verebilir. Örneğin, terapi adı altında çocuğu büro koltuğuna oturtup döndürmek, hamakta amaçsızca sallamak, fon makinesi ile kol ve bacaklarını ısıtmak, renk ismi verilmiş (beyaz/siyah) odalarda zaman geçirtmek duyu bütünleme terapisi değildir.

Duyu Bütünleme Terapisini Oyun Ve Spordan  Ayıran  Farklar Nelerdir?

  • Çocuğa özel çevre adaptasyonu aracılığıyla onun ilgisinin ve aktif katılımının sağlanması ve sürdürülmesi,
  •  Zenginleştirilmiş ortamlar aracılığıyla gerçek hayatta kendiliğinden gerçekleşmeyen uygun deneyimlerin yaşatılması,
  •  Terapi ortamında kazanılan deneyimlerin günlük yaşama aktarımının sağlanmasıdır.

Duyularımızın nasıl çalıştığına ve bu süreçte nelere ihtiyaç olduğuna ayrıntılı şekilde bakmak için aşağıdaki başlıklara tıklayınız:

Duyu Bütünlemesi Nedir?

Duyu Bütünleme Bozukluğu Nedir?